ABSENCE OF REALITY
Living outside the box
Genom GIT förenklas livet
<p>Arbetet på den nya hemsidan fortsätter men den största förändringen är att jag nu arbetar genom en Git repo som sedan kan publicera förändringar till servern. Detta krävde dock en total omstrukturering och skälet till att sidan togs ner för tillfället.</p> <p>Utseendet på sidan kan ses som ett första utkast. Somliga element kommer förändras så fort jag har tid att ordna några standard bilder mm men just nu måste jag först skapa en sida som tillåter besökare att läsa hela inlägg och artiklar.</p><p>Sedan skulle det vara skönt med lite omväxling, tex en stund med ett privat projekt.</p>
webbsidan, nyheter, git, css
Posted 2018-01-04 14:10:18
Under Konstruktion
För tillfället utför jag en större uppdatering på hemsidan. Den påverkar och förbättrar i stort sett allting. Därför har jag varit tvungen att begränsa hemsidans åtkomsten tills mitt arbete är klart.
webbsidan, nyheter, html, css, php
Posted 2018-01-02 16:17:11
SVG : Konsten att skriva en bild
Arbetet med hemsidans tema; neon och cyberpunk har fortsatt. Jag har sökt och studerat en del referensbilder. På så sätt har jag kommit fram till att en del saker som jag vill pröva är aningen mer avancerade. För att lösa en del av problem så började jag titta på bildformatet SVG ( <a href='https://en.wikipedia.org/wiki/Scalable_Vector_Graphics' target='_blank'>Scalable Vector Graphics</a> ). Det är ett vektorbaserat bildformat som till min glädje har ganska brett stöd bland moderna webbläsaer. En annan rolig detalj med formatet är att det består av text i stil med HTML och man kan därför skriva enklare bilder. En bonus är att bilderna är en del av sidans DOM och kan innehålla skript som gör att man kan manipulera dem i realtid. De fula rubrikerna var bara ett tillfälligt första försök. Nu ska jag vila medans jag tänker på möjligheterna med detta format. Snart kommer de nog bytas ut mot något bättre ;)
html, css, svg
Posted 2017-12-05 22:21:37
XDF Log 001
(Platshållare) Det händer mycket i det fördolda, en av sakerna som jag arbetar med på sistone är ett privat spelprojekt som för tillfället går under projektnamnet XDF. Namnet är bara en löjlig förkortning som har utvecklats till ett skämt för att det låter som något tråkigt dokumentformat. Detta projekt har tagit en hel del tid för att jag påbörjade det i Unity3D men en av poängerna med projektet är att sträcka på alla gränser och är det inte med webbläsarna som det händer mest spännande saker just nu? Vi har WebGl 2 som jag portar ena prototypen till, WebASM, Workers och mycket annat spännande för de mer krävande bitarna. Jag tror det är fullt möjligt att förverkliga min spelidé med webbteknologier och ärligt talat så skapade man mer med mindre på början av 90-talet ;) Se fram emot mer! En del av det jag lär mig längs vägen tänker jag dela med mig av dock måste jag först bli bekväm med WebGl 2 eller 'OpenGl ES 3.0' & 'GLSL 3.0'. Det går bra men det hetaste var OpenGl 1.4 eller något sådant när jag senast arbetade aktivt med det... dock så renderar jag lite procedurella primitiver nu så snart kanske det kommer någon introduktion för avancerade JS programmerare som vill ge sig in i WebGl världen.
spelutveckling, design, programmering, JavaScript, WebGl2
Posted 2017-09-26 22:11:00
Utvecklingen av hemsidan
(Platshållare) Jag vet att det går segt med uppdateringen av hemsidan men det beror på att jag skriver allt från grunden och skräddarsyr systemet för mig själv. Samtidigt arbetar jag på dagtid med att skripta och programmera saker och sedan kommer träning och familj på fritiden. Mitt spelprojekt har fått gå före hemsidan och därför sitter jag just nu och skriver detta för hand i en HTML fil. Just nu jagar jag ett mål med mitt spelprojekt och som troligen kommer ta ett tag till att slutföra. Under denna tid hoppas jag på att få tillräckligt med tid för att sätta ihop en simpel men säker login sida samt underlätta uppdaterandet av nyhetsflödet. Får jag lite tid över eller är i behov av något enkelt att arbeta med så vill jag börja en generell nybörjarserie inom programmering med JavaScript som språk för att det är så lätttillgängligt. Sedan skulle jav vilja hitta ett naturligt sätt att glida över till lektioner inom spelutveckling.
nyheter, webbsidan, uppdatering, lektioner, programmering, spelutveckling
Posted 2017-09-26 22:23:00
Node.js
(Platshållare)När jag först lärde mig server-baserad webutveckling så var CGI det hetaste språket. Sedan ersattes det av PHP som fortsätter att dominera än idag. Det blev inte mycket PHP utveckling medan jag arbetade inom spelindustrin mm så mina kunskaper känns lika föråldrade som PHP känns när man börjar återbekanta sig med språket. Däremot har jag haft möjligheten att arbeta en hel del med NodeJs på sistone. Det märks att det är en ung teknik men det är så härligt med JS på servern. En JS klient och JS server med moderna webbläsare som mitt mål har bokstavligt talat varit underbart att arbeta med. Det är verkligen framtiden och jag ser fram emot att bekanta mig mer med teknikerna medans jag tar en titt på PWA (<i>Progressive Web Application</i>) applikationer
CGI, PHP, NodeJs, JavaScript
Posted 2017-09-26 21:58:00
The Blessing of Flex
(Platshållare) På sistone har jag arbetat en hel del med att uveckla olika webbapplikationer men systemen har begränsat mig till äldre tekniker. Det är ytterst få som använder dessa förlegade webbläsare baserat på färsk statistik och jag vill bland annat utforska de senaste versionerna av Javascript, WebGL, WebASM mm tillsammans med mina användare. Därför har jag gjort ett medvetet val, jag ska försöka stödja IE11 som en lägsta nivå i alla lägen men det är inte garanterat. Användare av äldre, förlegade webbläsare får helt enkelt uppdatera.
html, css, design
Posted 2017-08-06 11:09:00
Making WebGL Dance
<p><iframe src="https://www.youtube.com/embed/GNO_CYUjMK8" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> </p> <p>(Platshållare) This presentation by Steven Wittens is a real gem. It isn't only about WebGL! It is also a short introduction to topics like: computer graphics, algebra, glsl shaders and it is easy to follow.</p>
webgl, graphics, algebra, glsl, shaders, resource, presentation
Posted 2017-08-03 18:58:00
Databas & CVS
Senaste tiden har man inte kunnat se så mycket hände med hemsidan men det har bara berott på att jag äntligen har tagit mig lite tid till att arbeta på serversidan. Hemsidan är äntligen kopplad till en databas! Woho! Nu kan man äntligen börja arbeta på några seriösa funktioner som kommer göra det lättare med tiden att publicera uppdateringar och artiklar. Sedan kan jag inte fortsätta att sabotera min egna hemsida varje gång jag arbetat på en uppdatering eller experiment. Därför har jag skrivit en egen, simpel VCS ( <a href='https://en.wikipedia.org/wiki/Version_control' target='_blank' >Version Control System</a> ). Mitt pågående arbete med Neon & Cyberpunk tema för sidan är det sista som kommer att ske öppet. Efter detta tänker jag använda min simpla VCS till att arbeta på en version medan ni ser en annan version av hemsidan. Bättre upplevelse för alla! :)
html, php, sql, cvs, databas
Posted 2017-11-20 22:04:13